Keresés
Close this search box.

Az emberi kíváncsiság és a jövő látása

A jóslás gyakorlata az emberi történelem során az ősi időkben és kultúrákban alakult ki. Az emberiség egyik legrégebbi hagyománya, amely több kultúrában és vallásban is jelen van mind a mai napig.

Látni fogjuk, hogy a jóslásnak, jövendölésnek a hagyomány mellett kifejezetten önismeret és személyiség fejlesztő hatása van. A babonák világából, az ősi titkok homályán keresztül újra egy szellemi úttá válhat ebben a kiégett, elpusztulni vágyó sötét korban. Érdekes utazásra hívlak. Az utazásunk kivezet a tudatlanság sötétjéből és elvezet a fényre, ami most is bennünk van csak a félelmeink takarják el. Gyere tarts velünk és „Ismerd meg ÖNMAGAD!”
A később tárgyalt technikák hozzá segítenek ahhoz, hogy mélyebb, teljesebb kapcsolatba léphessünk a létezésünk egészével. Megértve a belső világunkat és a külső környezetünket.

Az emberek mindig kíváncsiak voltak a jövőre és arra, hogy megtudják, és ezáltal befolyásolhassák a sorsukat, a jövőjüket.

A technikák alkalmasak voltak egy születendő gyermek teljes életpályáját felvázolni (gondoljunk Buddhára vagy Jézusra), de képesek voltak egy esemény kimenetelét előre megjövendölni. Gondolok itt egy-egy csata vagy éppen egy házasság eredményességét kitalálni.

A jövendölés gyakran kapcsolódott a vallásokhoz és a spirituális hitrendszerekhez. A papok, papnők, sámánok és más spirituális vezetők gyakran voltak a jóslás közvetítői, akik a természet jelenségeit, szimbólumokat, álmokat, rituálékat vagy különleges eszközöket használtak a túlvilági üzenetek és jövendölések megértésére. Ők képeztek és képeznek kapcsolatot a látható és a láthatatlan világ között.

Az ókori Mezopotámiában például a babilóniaiak feltalálták az asztrológiát (nagyjából ie.1000 körül). Az asztrológusok megfigyelték az égitestek mozgását és a görög mondavilágot beleszőve istenitörténeteket alkotva építették be a mindennapi jóslásokba. Ezt a fajta csillagjóslást Paksi Zoltán tanítja Asztrozófia néven. Az asztrológusok komoly számításokat alkalmazva, asztrológiai táblázatokat használták a jövendölésre.

Az ókori Egyiptomban a papok a hieroglifákat és a szent szövegeket értelmezték, hogy megjósolják a jövőt és elolvassák az istenek üzeneteit.

A természeti népeknél a sámánok, táltosok bírtak olyan képességekkel, amikkel kapcsolatba tudtak lépni a szellemvilággal. Általában ők voltak a szellemi vezetők, de a gyógyítás is az ő dolguk volt. A samanizmus az ősi magyar hagyományok szerves részét képezik. (itt olvashatsz róla bővebben)

Az ókori Kínában a Ji King, vagy Változások Könyve, a jóslás egyik legfontosabb eszköze volt. A Ji King hexagramokból áll, amelyeket cickafarkpálcikákkal vagy pénzérmékkel hoztak létre. A hexagramokból nyert üzenetek és szimbólumok segítették az embereket a döntések meghozatalában, a társadalmi és politikai események előrejelzésében, valamint az egyéni sors megértésében.
A Ji Kingről lesz szó még bővebben is.

A 63. Ji King jel „befejezés után”

A görögök is rendelkeztek saját módszerekkel, mint a rómaiak is. A görögök orákulumokat és jósdákat használtak, mint például a Delfoi jósdát, ahol a papnő (Pythia) által kinyilatkoztatott üzeneteket értelmezték és megértették. Az egyik onnan származó mondást a mai napig szokták idézni: „Ismerd meg Önmagad!”

A középkorban az asztrológia, a tarot és egyéb kártya módszerek váltak népszerűvé. Az emberek az égi testek mozgását, a csillagjegyeket és a szimbolikus jelentéseket tanulmányozták, hogy megjósolják a jövőt és, hogy értelmezni tudják a múltjukat.

Reneszánszát éli a numerológia. A numerológia olyan jóslási rendszer, amely az emberi életben és az eseményeiben rejlő számokat használja fel, és azokat elemzi ki. A numerológia alapja az, hogy a számok különleges jelentéssel bírnak, és kifejezik az univerzum rendjét és összefüggéseit. A számokhoz tulajdonított jelentések és értelmezések segítenek az embereknek mélyebb betekintést nyerni saját személyiségükbe, kapcsolataikba és életük különböző területeibe. A leggyakrabban használt numerológiai rendszer a Pythagoras-i numerológia, amely a számokat 1-től 9-ig, valamint az ún. mesterszámokat (11, 22, 33 stb.) tartalmazza. Minden számhoz tartozik egy jellemző tulajdonság vagy jelentés, amely összefüggésben áll az egyén személyiségével, képességeivel vagy élethelyzetével.

Összességében elmondható, hogy a jóslás különböző kultúrákban és időszakokban az emberiség vágyára és kíváncsiságára épült a jövővel kapcsolatos információk iránt. Az eszközök és módszerek változatosak voltak, de mind a spirituális dimenzióval, az intuícióval és a rejtett jelekkel való kapcsolatot célozták meg. Az asztrológia kb. 3000, a Ji King 5-8000 éves múltra tekint vissza. Az emberek ennyi idő alatt sem változtak. Az emberek, a technikák nem, de a jóslás formái igen. Ma már bármelyik jós technikának meg van az online verziója. Legyen az tarot, asztrológia vagy éppen Ji King. Kicsit szegényebbek lettünk, mert a szertartások butulnak, egyszerűsödnek, de közben gazdagabbak is vagyunk, mert bármihez hozzáférünk, ha tudjuk használni és értelmezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük