Keresés
Close this search box.

A kínai asztrológia egy izgalmas és mélyen gyökerező hagyomány, amelynek számos érdekes részlete van. Elválaszthatatlan a Taoizmustól. Része, mint a HKO (Hagyományos Kínai Gyógyászat) vagy a Ji King.

Minden állandóan változik és ezt a Tao a jin-jang képpel szimbolizálja.

A zodiákust 12 állat képviseli, amelyek ciklikusan követik egymást minden évben, hozzávéve az öt elemet (amik lehetnek jin illetve jang előjelűek) kapunk egy 60 éves ciklust. Minden állatjegyhez különböző jellemzők, tulajdonságok és energia kapcsolódik.

Minden évnek van egy elem tagja és egy állat jegye. A hónapoknak és az órának is van egy-egy állat jegye és így alakul ki a születési képlet, amit hexagramokkal is ki tudunk fejezni. De erre később még bőven kitérek.

Az állatövi rendszer az alábbi állatjegyeket tartalmazza, egymást követve a következő sorrendben:

Patkány (鼠 – Shǔ)
Bivaly (牛 – Niú)
Tigris (虎 – Hǔ)
Nyúl (兔 – Tù)
Sárkány (龍 – Lóng)
Kígyó (蛇 – Shé)
Ló (馬 – Mǎ)
Kecske (羊 – Yáng)
Majom (猴 – Hóu)
Kakas (雞 – Jī)
Kutya (狗 – Gǒu)
Disznó (豬 – Zhū)

Minden állatjegynek jellegzetes tulajdonságai és jellemzői vannak. Az állatjegyek jellemzése számos tényezőt magában foglal, beleértve a személyiségjegyeket, a hírnevet, a szerencsét, az egészséget és az élettapasztalatokat. A kínai asztrológia szerint az állatjegy, amelyhez valaki tartozik, hatással lehet az életére és az összességére.

Az állatjegyekhez nemcsak az állatok, hanem az öt elem (fém, fa, tűz, föld, víz) is kapcsolódik. Az elemek további jellemzőket adnak az állatjegyekhez, és tovább finomítják az asztrológiai jellemzéseket és értelmezéseket.

Az állatövi rendszer alapján minden évhez egy állatjegy és egy hozzárendelt elem kapcsolódik. Ez a kombináció határozza meg az adott év energiáját és jellemzőit a kínai asztrológia szerint. Az évente változó állatjegyek és elemek lehetővé teszik az éves horoszkópok készítését és az adott évre vonatkozó jóslásokat.

Az állatövi rendszer fontos szerepet játszik a kínai kultúrában és hagyományokban. Az emberek figyelnek az állatjegyükre, és az élet különböző területeire vonatkozó döntéseiket és cselekedeteiket is befolyásolhatja. A kínai újév ünnepekor az állatjegyek és az elemek jelentősége kiemelkedő, és a családok és barátok köszöntik az új évet a megfelelő jelképekkel és szokásokkal.

Ez a rendszer hozzájárul a kínai asztrológia sokoldalúságához és népszerűségéhez világszerte.

Az öt elem …..

…..(fém, fa, tűz, föld, víz) a másik fontos alapja a kínai asztrológiának és a kínai filozófiáknak, mint például a taoizmusnak és a feng shui-nak vagy a HKO-nak is. Az öt elem elmélete segít megérteni az univerzum energiaáramlását és az összefüggéseit.

Minden elemnek saját jellemzői, tulajdonságai és kapcsolódó szimbólumai vannak:

Fém (金 – Jīn): A fém jelképezi az erőt, a tisztaságot és az intelligenciát. Energiája szűrőként szolgál, és lehetővé teszi a koncentrációt és a határozott cselekvést.

Fa (木 – Mù): A fa az élet és a növekedés szimbóluma. Rugalmas és rugalmas energia, amely kapcsolatban áll az újjászületéssel és a fejlődéssel. A fa elem támogatja a teremtő és a növekvő folyamatokat.

Tűz (火 – Huǒ): A tűz a szenvedélyt, a lelkesedést és a transzformációt képviseli. Az energikus és melegséget sugárzó tűz elem erőteljes és élettel teli. Szimbolizálja a megvilágosodást és az életenergia megnyilvánulását.

Föld (土 – Tǔ): A föld az alaposságot, a stabilitást és a termékenységet jelképezi. Energiája nyugodt és gondoskodó, és kapcsolódik a gyökerekhez és a földi dolgokhoz. A föld elem támogatja a biztonságot és az egyensúlyt.

Víz (水 – Shuǐ): A víz a rugalmasságot, az intuitív megérzéseket és az áramlást szimbolizálja. Energiája tisztító és átalakító erővel bír, és kapcsolatban áll az érzelmekkel és az intuícióval. A víz elem támogatja a változást és a megújulást.

Az öt elem nemcsak az asztrológiában, hanem a kínai orvoslásban, a feng shui-ban és más területeken is fontos szerepet játszik. Az elemek kölcsönhatásban állnak egymással, és különböző ciklusokat és kapcsolatokat alkotnak. Például a természetes körforgásban az elemek táplálják, ellenőrzik, de ellentétesen mozogva gyengítik egymást. Az elemek egyensúlya és harmóniája elengedhetetlen az egészség, a boldogság és a siker szempontjából.

Az öt elem elmélete segít a kínai asztrológusoknak és szakértőknek az egyének jellemzésében, a kapcsolatok értelmezésében és a pozitív változások előmozdításában. Az egyének születési dátuma és az elemekhez kapcsolódó jellemzők alapján lehetőség nyílik az életkörülmények, a személyiségjegyek és a sors jellemzésére.

Az öt elem elmélete és az elemek közötti kölcsönhatások mélyebb megértése segíthet az embereknek jobban megérteni az univerzum energiáját és az emberi tapasztalatokat a kínai asztrológia és a kínai filozófiák perspektívájából.

A kínai asztrológia hosszú története több ezer évre nyúlik vissza.

A pontos eredete és fejlődése természetesen homályba burkolódzik. Az asztrológiai rendszer a kínai kultúra mélyén gyökerezik, és szorosan kapcsolódik a filozófiához, a taoizmushoz.

A legenda szerint az asztrológiai rendszer megalkotása a sárga császár (Huangdi) időszakába nyúlik vissza, aki az i.e. 27. században élt. A történelem során a kínai asztrológiai rendszer folyamatosan alakult és fejlődött, befolyás alatt állt az egyes dinasztiák és kormányzati rendszerek változásaitól.

Egyik legismertebb monda a „Nagy Vadlúd Verseny” története, amelyben az állatövrendszer megalapításához vezető események játszódnak le. A legenda szerint a Bölcs Cár (Jade Császár) egy versenyt hirdetett az állatok között, hogy meghatározza, melyikük kap helyet az állatövben. Az állatoknak át kellett kelniük egy folyón, és az első tizenkét állat, amely átkelt, meghatározta az állatövi jelrendszert.

Az állatövi rendszer megalapozásának másik mítosza a buddhista hagyományhoz kötődik. A történet szerint Buddha, amikor megvilágosodott, meghívta az állatokat, hogy nekik is átadja a TANT. Csak tizenkét állat érkezett meg, és Buddha hálából megalapította az állatövi rendszert, és minden állat kapott egy saját évet! Abban a sorrendben ahogy az állatok érkeztek.

A legendák mellett annyit tudunk biztosan, hogy ez a rendszer több ezer éve változatlan formában van jelen a keleti kultúrákban. A népvándorlásnak köszönhetően már nyugaton is elfogadott alternatíva a klasszikusnak nevezett asztrológia mellett!

Az asztrológia fontossága és alkalmazása az élet különböző területein, például a házasságkötésben, a vállalkozásokban és a személyes sorsolásokban is nyomon követhető.

A történetek és mondák hozzájárulnak az asztrológiai rendszer szimbolikus jellegéhez és jelentőségéhez, amelyet az emberek generációk óta használnak az élet és a jövőbeli események megértéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük